Waarom nuchter bewegen gezond voor je is

Je hoort de laatste tijd steeds meer over intermittent fasting en in Instagram stories laat ik weleens zien dat ik alleen iets drink, voor het sporten en daarna pas ga ontbijten. Dat doe ik niet om mezelf uit te hongeren of iets dergelijks, maar daar zit een andere gedacht achter.

De mens is van oorsprong een jager/verzamelaar. In de oertijd ging men eerst op jacht naar voedsel en dan pas werd er gegeten. Ondanks dat er een groot verschil is tussen de oermens en hoe we nu zijn werken er in ons lichaam nog veel systemen net als toen, ons energiesysteem is hier een voorbeeld van. Het verschil is dat we niet meer op jacht hoeven voor ons eten, wij kunnen gewoon de koelkast vullen en direct als we wakker worden starten met het ontbijt. Hierdoor wordt ons energiesysteem niet goed benut. 

 

Kies je ervoor om op een nuchtere maag te bewegen dan heeft dat een aantal voordelen.

 • Je verbetert je insuline gevoeligheid. Doordat je gevoeliger voor insuline wordt, heb je minder insuline nodig om je bloedsuiker in balans te houden. Dit is gunstig voor je energie over de gehele dag. Insuline is het hormoon wat je bloedsuikerspiegel reguleert. Teveel schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken een vermoeid gevoel maar dat niet alleen, deze schommelingen zorgen ook voor een hogere kans op Diabetes type 2.  Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat je als psoriasis patiënt helaas een verhoogde kans Diabetes type 2 te ontwikkelen.

 

 • Door nuchter te bewegen wordt er een bepaald enzym aangemaakt, dit enzym is betrokken bij onze vetverbranding. Sporten voor je ontbijt dwingt het lichaam om meer vetten te verbranden. Ondanks dat vet verbranden of afvallen voor mij niet een primair doel was toen ik deze hele reis startte, ben ik  gaandeweg steeds meer onderzoeken en artikelen tegengekomen waarin het verband tussen psoriasis en obesitas wordt aangetoond. Dat werkt twee kanten op, obesitas kan een trigger zijn voor het ontwikkelen van psoriasis, maar doordat je bij psoriasis een afwijkende darmflora hebt is er een grotere kans om obesitas te ontwikkelen. 

 

 • Als je op een nuchtere maag gaat sporten, maak je eerst je glycogeen voorraad op in je lever. Glycogeen zijn te veel aan koolhydraten die opgeslagen worden in onze spieren en lever voor later. Bij beweging maak je altijd eerst je glycogeenvoorraad op en dan ga je pas over op de vetverbranding. Dit proces is alleen mogelijk als je weinig insuline in je bloed hebt. Hoge insulinewaarden blokkeren de vetverbranding capaciteit van het lichaam. Voordat je hebt ontbeten is je insulinewaarde laag, dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen. 

 

Wil jij meer leren over een gelukkig en energiek leven met een stralende huid? Doe dan mee met onze online cursus: De eerste stap naar een gelukkige huid. 

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

Verlang jij ook naar meer energie, meer zelfvertrouwen en een gezonde huid?

Persoonlijk traject van
4 weken

Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

289
 • 4 weken persoonlijk programma
 • Alles wat je nodig hebt om deze leefstijl makkelijk te maken
 • Een persoonlijk suppletie advies ter verbetering van jouw huid en jouw immuunsysteem
 • Elke week een persoonlijke coaching sessie met Christianne
 • Elke week een persoonlijk weekmenu incl. lekkere, gevarieerde en toegankelijke recepten
 • Inclusief Neuro4profieltest en analyse met orthomoleculair therapeut Marita
 • Jij ervaart meer energie
 • Je komt positiever in het leven te staan
 • We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden
 • Ook mogelijk in combinatie met een microbioomtest of een DNA test
Start
als jij er klaar voor bent!

Gerelateerde blogs

ActieBlogMind

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter! 

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter!  Tip 1 Neem af en toe een bad of …

Lees verder »
ActieMind

Buiten sporten: goed voor jou én je huid 

Buiten sporten: goed voor jou én je huid  De regen komt met bakken uit de lucht en ik vind het …

Lees verder »
ActieMind

Waarom je huid je gezondheid weerspiegelt

Je huid weerspiegelt je gezondheid. Maar het is naar ons idee een denkfout om alleen naar de buitenkant te kijken. …

Lees verder »

Inloggen

Wil jij je ook beter voelen in de winter?

In ons inspiratie recepten boek vind je alles wat je nodig hebt voor een winter vol energie zodat jij lekkerder in je vel zit!

De decembermaand is altijd een lastige maand als je psoriasis of eczeem hebt, je bent weinig buiten, krijgt veel ongezond lekkers voorgeschoteld en het is vaak een drukke maand!

In ons inspiratie en receptenboek vind je lekkere recepten voor gezonde ontbijtjes, lekkere lunches, warme drankjes, motivatie om lekker naar buiten te gaan en een compleet feel good kerstmenu. Om het nieuwe jaar gezond af te trappen hebben we ook nog de recepten voor een heerlijke XL borrelplank erbij gedaan!

€ 15,00

€ 9,95

Cookies

Om deze site optimaal te laten functioneren maken we gebruik van cookies.