Waarom je huid je gezondheid weerspiegelt

Je huid weerspiegelt je gezondheid. Maar het is naar ons idee een denkfout om alleen naar de buitenkant te kijken. Uit diverse wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er vaak een onderliggende oorzaak is voor de meeste huidproblemen.

Wanneer het immuunsysteem in de darmen overbelast raakt, komen er meer afvalstoffen vrij, waardoor je lever, nieren, blaas en hormoonhuishouding extra belast worden. De afvalstoffen die ontstaan bij deze overbelasting worden afgevoerd via het lymfesysteem. Dit lymfesysteem staat ook weer in direct contact met de slijmvliezen, de longen, maar ook met de huid. Je snapt het al, wanneer je dus last hebt van psoriasis, zal er een bij een ontstoken darm een inflammatoire reactie opspelen in je huid.

Daarnaast zal bij een verstoorde darmwerking ook tekorten kunnen ontstaan aan aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, vetten en eiwitten. Bij een tekort aan deze essentiële voedingsstoffen, zal dit ook zijn weerslag hebben op de huid, alsmede hierdoor verergering van huidklachten zoals, eczeem en psoriasis.

Je kunt het ook omdraaien, als je huid van buiten ontstoken eruit ziet, hoe zal dan de huid van binnen eruit zien bij bijvoorbeeld je darmen? Je darmen zijn ook opgebouwd uit epitheelcellen net als je huid aan de buitenkant.  Je dunne darm is wel 7m lang en bestaat uit allemaal villi’s, dit zijn kleine uitstulpingen. Als je de darm huid dus  zou uitrekken, dan is je darmoppervlakte wel 200-400 vierkante meter groot.  Dus veel groter dan je huid aan de buitenkant.
Ontstekingen van de darm kunnen ontstaan door gluten. Gluten zijn een groep eiwitten die van nature in granen worden gevonden, zoals in tarwe, gerst, spelt en rogge. De darmen en het darmslijmvlies worden dan beschadigd door een immunologische reactie tegen de gliadine het stofje dat in gluten zit. Dus om goed voor je huid te zorgen, zal je eerst moeten beginnen bij een goede gezondheid van je darmen.

 

Een gezonde huid begint in de darmen:

Een goede zorg voor de huid betekent eigenlijk dus een goede zorg voor je darmen. Wat kan je doen aan het verbeteren van de gezondheid van je darmen?

 

Dit zijn onze tips:

 1. Check de darmen
  Heb je huidklachten en daarnaast ook last van darmproblemen, laat dan je darmen eens keer onderzoeken. Dit kan bij je huisarts of een orthomoleculair therapeut. Je kunt dit eventueel ook door ons laten, stuur een mail als je daar meer over wilt weten.
 2. Voeding
  Eet gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk. Er zijn namelijk wel honderden soorten darmbacteriën, die allemaal een belangrijke rol spelen in je gezondheid en die allemaal verschillende soorten voedingsstoffen nodig hebben. Dus eet gevarieerd, vermijd gluten en liever geen kant en klare maaltijden, pakjes of zakjes. Eet groenten en fruit met ontstekingsremmende eigenschappen zoals: citroen, gember, avocado, koriander, kurkuma.
 3. Leefstijl
  Zorg voor voldoende slaap, in de nacht heeft je lichaam namelijk de tijd om te herstellen. Herstel van je  hormoonhuishouding en afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning, zeker wanneer je te maken hebt met veel stress. Stress, zorgt er namelijk ook voor dat de darmen en de huid uit evenwicht raken.

 

Ben je op zoek naar meer begeleiding om je huid te verbeteren, houd dan onze website in de gaten en doe mee met onze online programma. 

 

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

Verlang jij ook naar meer energie, meer zelfvertrouwen en een gezonde huid?

Persoonlijk traject van
4 weken

Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

289
 • 4 weken persoonlijk programma
 • Alles wat je nodig hebt om deze leefstijl makkelijk te maken
 • Een persoonlijk suppletie advies ter verbetering van jouw huid en jouw immuunsysteem
 • Elke week een persoonlijke coaching sessie met Christianne
 • Elke week een persoonlijk weekmenu incl. lekkere, gevarieerde en toegankelijke recepten
 • Inclusief Neuro4profieltest en analyse met orthomoleculair therapeut Marita
 • Jij ervaart meer energie
 • Je komt positiever in het leven te staan
 • We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden
 • Ook mogelijk in combinatie met een microbioomtest of een DNA test
Start
als jij er klaar voor bent!

Gerelateerde blogs

ActieBlogMind

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter! 

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter!  Tip 1 Neem af en toe een bad of …

Lees verder »
ActieMind

Buiten sporten: goed voor jou én je huid 

Buiten sporten: goed voor jou én je huid  De regen komt met bakken uit de lucht en ik vind het …

Lees verder »
ActieMind

Waarom nuchter bewegen gezond voor je is

Je hoort de laatste tijd steeds meer over intermittent fasting en in Instagram stories laat ik weleens zien dat ik …

Lees verder »

Inloggen

Wil jij je ook beter voelen in de winter?

In ons inspiratie recepten boek vind je alles wat je nodig hebt voor een winter vol energie zodat jij lekkerder in je vel zit!

De decembermaand is altijd een lastige maand als je psoriasis of eczeem hebt, je bent weinig buiten, krijgt veel ongezond lekkers voorgeschoteld en het is vaak een drukke maand!

In ons inspiratie en receptenboek vind je lekkere recepten voor gezonde ontbijtjes, lekkere lunches, warme drankjes, motivatie om lekker naar buiten te gaan en een compleet feel good kerstmenu. Om het nieuwe jaar gezond af te trappen hebben we ook nog de recepten voor een heerlijke XL borrelplank erbij gedaan!

€ 15,00

€ 9,95

Cookies

Om deze site optimaal te laten functioneren maken we gebruik van cookies.