Waarom je immuunsysteem een sleutelrol speelt bij huidklachten

De laatste tijd horen we steeds vaker dat we ons immuunsysteem sterk moeten houden om o.a. het corona virus de baas te kunnen zijn. Maar het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij psoriasis en chronische eczeem. Om deze rol te begrijpen kunnen we het beste iets over ons immuunsysteem uitleggen. 

Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van ons lichaam met als doel zowel externe als interne ziekteverwekkers te bestrijden. Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buiten zoals bacteriën en virussen, maar ook tegen interne bedreigingen zoals tumorcellen en toxines. 

 

We kunnen ons immuunsysteem in drieën verdelen. De eerste bescherming van het menselijk lichaam is je first line defense. Deze wordt gevormd door alle barrières tussen de buiten- en binnenwereld van ons lichaam. Je kunt ze vinden in onze darmen longen, huid, slijmvliezen en alle lichaamsopeningen. 

Dan heb je je second line defense, dit is het aangeboren immuunsysteem.

En als laatste heb je je third line defense dit is het adaptieve immuunsysteem, ook wel het verworven immuunsysteem.

De eerste 2 systemen zijn bij de geboorte al aanwezig en actief. Het derde deel van het immuunsysteem ontwikkelt zich vooral in de eerste levensjaren om daarna langzaam te groeien tot een goede weerstand. De 3 systemen werken onderling samen en communiceren met elkaar d.m.v. immuuncellen. 

 

First line

De first line defense van de darmen bestaat uit je darmflora, epitheelweefsel en het ENS (Entric Nervous System) Deze drie werken nauw samen om je lichaam te beschermen tegen indringers. 

Ook onze huid is beschermd tegen indringers van buitenaf door een dikke laag beschermende bacteriën, dit wordt ook wel de huidflora genoemd. 

Het gebruik van antibiotica, foute voeding, medicatie, stress en toxinen kunnen de first line defense zo beschadigen dat pathogenen (ziekteverwekkers) vrije doorgang krijgen. 

Wil je dit systeem op scherp houden wees dan aardig voor je darm en huidflora door gezond te eten, stress te reduceren en voor voldoende ontspanning te zorgen, gebruik zo min mogelijk antibiotica of andere medicijnen. 

 

Second line

De second line defense is een hele speciale. Deze wordt ook wel het aangeboren immuunsysteem genoemd. Je krijgt dit systeem mee met je geboorte. 

Als een kind geboren wordt, dan is het van belang dat het immuunsysteem in ieder geval in potentie sterk genoeg zal zijn om mogelijke pathogenen te doden. In eerste instantie heeft het kind daartoe de moeder voor nodig. Door een natuurlijke geboorte krijgt het kind al een deel van zijn/haar darmflora van de moeder mee. Daarnaast helpt de moedermelk het immuunsysteem zich te ontwikkelen en het leert lichaamsvreemde eiwitten te onderscheiden en hierop een passende reactie te ontwikkelen. Heeft je moeder een ongezonde darmflora, dan krijgt het kind dit mee. 

 

Third line

Het verworven (adaptieve) immuunsysteem is de derde lijn van het menselijk afweersysteem. Dit systeem is bij de geboorte slechts beperkt aanwezig en moet zich nog ontwikkelen. Zodra de mens een eerste besmetting door een pathogeen (ziekteverwekker) overleeft, is de mens voor de rest van hun leven meestal immuun voor deze specifieke ziekte. Het geheugen van dit adaptieve immuunsysteem vormt  een uniek onderdeel.

 

Als je een auto-immuunziekte zoals psoriasis hebt, ben je in het gelukkige bezit van een overprikkeld of verzwakt immuunsysteem. Het is zelfs zo dat er in recente onderzoeken is ontdekt dat psoriasis patiënten een afwijkende darmflora hebben. Dit is een van de veroorzakers van een verstoorde celgroei in de huid. Gelukkig is er ook goed nieuws: Je kunt je darmflora verbeteren en je immuunsysteem versterken door de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding. Kies voor producten die ontstekingsremmend werken, vermijd stress en vergeet niet in beweging te blijven, sporten heeft een onderschatte positieve invloed op je immuunsysteem.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

Verlang jij ook naar meer energie, meer zelfvertrouwen en een gezonde huid?

Persoonlijk traject van
4 weken

Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

289
  • 4 weken persoonlijk programma
  • Alles wat je nodig hebt om deze leefstijl makkelijk te maken
  • Een persoonlijk suppletie advies ter verbetering van jouw huid en jouw immuunsysteem
  • Elke week een persoonlijke coaching sessie met Christianne
  • Elke week een persoonlijk weekmenu incl. lekkere, gevarieerde en toegankelijke recepten
  • Inclusief Neuro4profieltest en analyse met orthomoleculair therapeut Marita
  • Jij ervaart meer energie
  • Je komt positiever in het leven te staan
  • We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden
  • Ook mogelijk in combinatie met een microbioomtest of een DNA test
Start
als jij er klaar voor bent!

Gerelateerde blogs

ActieBlogMind

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter! 

 5 tips die je huid goed zullen doen in de winter!  Tip 1 Neem af en toe een bad of …

Lees verder »
ActieMind

Buiten sporten: goed voor jou én je huid 

Buiten sporten: goed voor jou én je huid  De regen komt met bakken uit de lucht en ik vind het …

Lees verder »
ActieMind

Waarom je huid je gezondheid weerspiegelt

Je huid weerspiegelt je gezondheid. Maar het is naar ons idee een denkfout om alleen naar de buitenkant te kijken. …

Lees verder »

Inloggen

Wil jij je ook beter voelen in de winter?

In ons inspiratie recepten boek vind je alles wat je nodig hebt voor een winter vol energie zodat jij lekkerder in je vel zit!

De decembermaand is altijd een lastige maand als je psoriasis of eczeem hebt, je bent weinig buiten, krijgt veel ongezond lekkers voorgeschoteld en het is vaak een drukke maand!

In ons inspiratie en receptenboek vind je lekkere recepten voor gezonde ontbijtjes, lekkere lunches, warme drankjes, motivatie om lekker naar buiten te gaan en een compleet feel good kerstmenu. Om het nieuwe jaar gezond af te trappen hebben we ook nog de recepten voor een heerlijke XL borrelplank erbij gedaan!

€ 15,00

€ 9,95

Cookies

Om deze site optimaal te laten functioneren maken we gebruik van cookies.