Jouw huid

Op deze pagina leggen we uit wat psoriasis is en waarom jouw huid extra aandacht nodig heeft.

Bron: Slingeland Ziekenhuis, kenniscentrum dermatologie

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een: 

  • veel voorkomende
  • soms erfelijke
  • niet besmettelijke
  • chronische 
  • auto-immuunziekte

Het wordt gekenmerkt door een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van de hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen, is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal, snelle nieuwe aanmaak van huidcellen met schilfervorming op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem. 

De aangedane huid van een psoriasispatiënt vernieuwt zich in 6 à 7 dagen; bij niet-patiënten is dit eens in de 26 à 27 dagen. De structuur van de zich vernieuwende huidlagen wijkt wel af van normaal.

Dit uit zich in plaques die er zilverachtig of rood uit kunnen zien en overal op je lichaam kunnen voorkomen.  

Op de huid ontstaan in het begin rode vlekjes, die later gaan schilferen en soms jeuk veroorzaken, de roodheid van de huid wijst op een ontstekingsreactie.

De oorzaak

Over de oorzaak van psoriasis wordt nog steeds onderzoek gedaan, maar omdat er niet 1 duidelijke oorzaak is en er meerdere factoren een rol spelen, is er ook nog erg veel onduidelijk.  Zeker is, dat een erfelijke component een grotere kans geeft tot het krijgen van psoriasis. Maar ook mensen zonder deze erfelijke factor kunnen psoriasis krijgen.

Om de ziekte ook daadwerkelijk te krijgen spelen naast erfelijke aanleg ook nog andere, voor een deel nog onbekende, factoren een rol.

Deze uitlokkende factoren variëren van verwondingen van de huid, drukplekken op de huid, psychische stress, alcohol, medicijngebruik, bacteriële infecties, geestelijk en/of fysiek trauma, tot hormonale factoren.

De invloed van vrije radicalen

Een ander bekend gegeven is dat een falende energieproductie in de cellen van de huid het functioneren verstoren. Ter compensatie wordt een agressief nood verbrandingssysteem ingeschakeld. Dit wordt vrije radicalen productie genoemd. Hierdoor beschadigen gezonde cellen. Het afweersysteem, dat bij psoriasispatiënten op een speciale manier is geprogrammeerd, komt vervolgens in actie om deze afwijkende, beschadigde cellen op te ruimen: de auto-immuunreactie. Deze dode cellen worden snel afgestoten en het proces begint snel weer van voren af aan.

Erfelijkheid

Er zijn minstens 7 afwijkingen op 1  bepaald chromosoom bekend die met de psoriatische huid verband houden. Plus 1 genetische factor op een ander chromosoom, die met het immuunsysteem verband houdt. Het is de combinatie van deze genetische afwijkingen die psoriasis in z’n verschillende verschijningsvormen veroorzaakt. We weten in elk geval dat psoriasis bij kinderen en pubers uitsluitend erfelijk is bepaald. Of, wanneer en in welke mate iemand met de erfelijke aanleg de ziekte ook daadwerkelijk krijgt, is niet erfelijk bepaald.

Zo is het mogelijk, dat geen van beide ouders psoriasis heeft of heeft gehad, terwijl de ziekte zich wel bij hun kind ontwikkelt.

Als beide ouders de erfelijke aanleg hebben, zullen 60% tot 70% van de kinderen deze ook hebben. Als één ouder de aanleg heeft, hebben de kinderen 30% kans deze aanleg ook te hebben. 

Wat ook bekend is dat er in de psoriatische huidafwijkingen een aantal eiwitten o.a. arachidonzuur en afgeleide stoffen, in verhoogde mate worden aangetroffen. Deze stoffen spelen een rol bij het ontstaan van de ontstekingsachtige, psoriatische reactie van de huid.

Comorbiditeit

Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen en of aandoeningen. Er lopen verschillende onderzoeken naar de comorbiditeit bij psoriasis, wat wel steeds meer naar voren komt is dat mensen met psoriasis een grotere kans hebben op de volgende aandoeningen:

  • Ziekte van Crohn
  • Depressie
  • Grotere kans op nierproblemen
  • Grotere kans op obesitas
  • Meer kans op diabetes 2
  • Meer kans op hart- en vaataandoeningen

En omdat langdurige laaggradige ontstekingen steeds meer in verband worden gebracht met het verhogen van risico op kanker, is het verstandig om deze ontstekingswaarden laag te houden.

Meer dan een huidziekte

Bij psoriasis spreekt men vaak van een huidziekte omdat de huidverschijnselen zo kenmerkend en zoveel van invloed zijn op het dagelijks functioneren. Hoe vervelend deze huidklachten ook zijn, de oorzaken liggen dieper. Psoriasis is een auto-immuunziekte die naast huidklachten ook van invloed is op je energieniveau. De ontstekingen in het lichaam, die gepaard gaan met psoriasis kosten energie. Energie die je lichaam in een normale situatie aan andere lichaamsprocessen zou besteden. Een veelvoorkomende klacht is dan ook vermoeidheid. 

Naast fysieke klachten hebben de mentale klachten voor psoriasispatiënten een behoorlijke wisselwerking op geluk en kwaliteit van leven. in 2017 is er een wereldwijde studie gedaan naar geluk bij psoriasispatiënten.  Het “World Psoriasis Happiness Report 2017”  is gehouden in 184 landen en onder 121800 psoriasispatiënten, de conclusie is dat deze chronische auto-immuunziekte een behoorlijk negatieve impact heeft op geluk en kwaliteit van leven.  Mentale verschijnselen als schaamte, depressiviteit en een negatief zelfbeeld zijn veelvoorkomend en maken het omgaan met psoriasis tot een grote mentale uitdaging. Daarnaast komt in het onderzoek naar voren dat vrouwen meer worstelen met de uitingen die gepaard gaan met psoriasis.

Kun je er iets tegen doen?

Het smeren van zalven, het sleutelen aan de “buitenkant” van het lichaam en het onderdrukken van de klachten gaat op de lange termijn nooit de gewenste effecten hebben.  Sterker nog: de bijwerkingen van medicijnen/zalven kunnen op de lange termijn een negatieve invloed hebben op het functioneren van jouw lichaam. 

Maar kun je zonder medicijngebruik iets tegen psoriasis doen?

Ja, dat kan. Ons lichaam heeft allerlei natuurlijke mechanismen om ons te beschermen. Onder andere antioxidanten die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, maken vrije radicalen onschadelijk en voorkomen dat DNA beschadigd wordt. Helaas gaat dit mechanisme naarmate we ouder worden slechter werken. Gelukkig is er een oplossing om onszelf te verdedigen tegen vrije radicalen, namelijk het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijkse voeding. 

Door de veranderingen in leefstijl en voeding ben ik nu meer dan 3 jaar vrij van medicatie en klachten.

Hoe komt het dat voeding als medicijn nog niet wordt “voorgeschreven”?

Er zijn een aantal redenen voor dat voeding als medicijn niet zo snel door je dermatoloog wordt voorgeschreven.

  • Er is een gebrek aan voedingsinzicht onder artsen. Artsen worden simpelweg niet opgeleid om voeding in te zetten als medicijn. Gemiddeld wordt er nog geen 30 uur aan voeding besteed in een 6-jarige studie geneeskunde. 
  • Artsen hebben niet de tijd en de middelen om je te begeleiden bij leefstijlveranderingen. Gedragsverandering is moeilijk. De meeste patiënten hebben uitgebreid begeleiding nodig om anders te gaan koken, meer te bewegen en om te gaan met stress.
  • Er zijn veel mythes en niet-onderbouwd advies over voeding in omloop waardoor het allemaal nogal onduidelijk is, je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarnaast geldt dat wat voor de een prima te verteren is, voor de ander een hoop ellende kan veroorzaken. 
  • Ons zorgstelsel en het geld wat daarin omgaat, is gericht op medicatie en operatie.
  • De lange termijn effecten van voedingsstudies zijn nauwelijks onderzocht. Er is geen geld voor. Bij medicijnstudies hebben farmaceuten belang bij het financieren van dit soort kostbaar onderzoek. Bij voedingsonderzoek is er geen verdienmodel waarbij de investeerder winst kan terug verwachten.
  • En als laatste en niet geheel onbelangrijk: Wij willen met z’n allen het liefst een quick-fix, maar die is er simpelweg niet. Het vergt tijd, inzet, aandacht en veel motivatie om dit vol te houden.

Als je eenmaal weet en vooral voelt wat dit met je energie en je huid kan doen, wil je niet meer terug en dat is de grootste motivator. 

Het goede nieuws is dat er inmiddels steeds meer artsen zijn die niet meer willen “dweilen met de kraan open” en de positieve invloed die voeding op psoriasis heeft erkennen. Daarnaast geven zij patiënten de keuze om of leefstijlverandering in te zetten of voor medicatie te gaan. 

Omdat leefstijl verandering niet makkelijk is heb je daar in veel gevallen coaching bij nodig. Daarnaast is het zo dat wanneer je door een arts wordt doorverwezen naar een diëtist, je doorgaans bij iemand terecht komt die opgeleid is aan de hand van de schijf van vijf. En dat is geen goede basis als je je psoriasis klachten wilt verminderen. 

Ben jij op zoek naar coaching om weer lekker in je vel te zitten?  Of wil je hier meer van weten? Je bent op de goede plek!

Hier lees je meer over wat wij voor je kunnen doen.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

Verlang jij ook naar meer energie, meer zelfvertrouwen en een gezonde huid?

Persoonlijk traject van
4 weken

Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten naar een gelukkige huid?

  • 4 weken persoonlijk programma
  • Alles wat je nodig hebt om deze leefstijl makkelijk te maken
  • Een persoonlijk suppletie advies ter verbetering van jouw huid en jouw immuunsysteem
  • Elke week een persoonlijke coaching sessie met Christianne
  • Elke week een persoonlijk weekmenu incl. lekkere, gevarieerde en toegankelijke recepten
  • Jij ervaart meer energie
  • Je komt positiever in het leven te staan
  • We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden
  • Ook mogelijk in combinatie met een microbioomtest of een DNA test (Exclusief)
Start
als jij er klaar voor bent!

Inloggen

Wil jij je ook beter voelen in de winter?

In ons inspiratie recepten boek vind je alles wat je nodig hebt voor een winter vol energie zodat jij lekkerder in je vel zit!

De decembermaand is altijd een lastige maand als je psoriasis of eczeem hebt, je bent weinig buiten, krijgt veel ongezond lekkers voorgeschoteld en het is vaak een drukke maand!

In ons inspiratie en receptenboek vind je lekkere recepten voor gezonde ontbijtjes, lekkere lunches, warme drankjes, motivatie om lekker naar buiten te gaan en een compleet feel good kerstmenu. Om het nieuwe jaar gezond af te trappen hebben we ook nog de recepten voor een heerlijke XL borrelplank erbij gedaan!

€ 15,00

€ 9,95

Cookies

Om deze site optimaal te laten functioneren maken we gebruik van cookies.